Cum sa cultivi Castravete Amar

Distribuie daca ti-a placut
78 / 100

Sfaturi cum sa cultivi Castravete Amar destinate pentru toti bolnavii de diabet.Castravete Amar acest soi mai este supranumit si insulina verde.

Cum sa cultivi Castravetele Amar (Momordica charantia) este foarte simplu,mai complicat este sa obtineti un rasad de calitate.Acest soi de castravete mai este supranumit si insulina verde,  este un fruct cu formă alungită ce creste pe o planta agatatoare asemanatoare cu o liana ce creste pana la 4 – 5 m. La maturitate, are o culoare galben-portocalie, iar semintele sun invelite cu un gel de culoare rosie.Acest soi de Castravete Amar este intalnit în Asia de Sud-Est, Nepal, China dar cultura lui sa extins in foarte multe locuri din lume inclusiv la noi in tara.

Stii cum sa cultivi Castravetele Amar ?

In continuare va voi prezenta cate sfaturi care sa va ajute sa culivati si voi Castravetele Amar

In anul 1986, a fost adus in tara cateva zeci de seminte de Castravete amar de Prof.Dr.Farmacist Ovidiu Bojor si a fost introdus in cultura la Centrul de Plante Medicinale de la Fundulea iar apoi cultivat in toata tara.

Chinezii sunt cei care au descoperit calitatile terapeutice ale ale acestui soi de castravete pe care il utilizau în tratarea problemelor digestive, a ranilor, infectiilor respiratorii si tusei cronice. Intre timp, sau facut peste 100 de studii de specialitate, iar acum oamenii folosesc Castravetele Amar pentru diabet, ca o solutie naturala promitatoare în vederea tratarii acestei afecţiuni. 

Cum sa cultivi Castravete Amar

Castravete Amar la maturitate

Germinarea semintelor este de minim 12-20 zile in spatii protejate
Temperatura de germinare 24-26 grd C
Temperatura de dezvoltare a plantelor
-20-22 grd C pe timp de zi
-16-18 grd C pe timp de noapte
-primul fruct a aparut la 48 de zile de la rasarire.

De la mai putin de 3 grd C plantele intra in declin si mor, atunci se inchee perioada de viata a culturii.

Semintele se semana in ghivece cu turba pentru semana si nu se repica.
Perioada de crestere a plantei si maturare a fructului pentru consum este foarte lunga, de pana la 90 de zile si chiar mai mult in functie de temperatura de crestere a plantelor.
Maturarea fructului pentru a face seminte dureaza pana la 120 de zile si chiar mai mult.

Infiintarea culturii in camp sau in spatii protejate se face la o distanta de 1,5 m intre randuri si 60-70 cm intre plante.

Cum se foloseste Castravetele Amar?

Castravetele amar chiar isi merită numele, fiind foarte amar. Gustul specific amar impiedica consumul acestui fruct insa, amestecat cu alte ingrediente, poate capata un gust agreabil.

Castravetele Amar se consuma in stare proaspata, sub forma de suc sau in salate dar poate fi consumat si uscat sub forma de pulbere din fruct sau din seminte.

Consumul de Castravete Amar pentru diabet este recomandat deoarece acesta contine:
17 aminoacizi care se regasesc si in insulina.

 polipeptida-p şi vicină, compuşi cu activitate asemanatoare insulinei.
 charantina, substanta activa care scade nivelul de glucoza din sange.

Alte beneficii ale Castravetelui Amar

Pe langă substantele asemanatoare insulinei,  Castravetele Amar este o sursă importanta de:
– vitamine, în special A, C şi cele din complexul B,

– beta-caroten (de 2 ori mai mult decat broccoli),

– antioxidanţi (fenoli si flavonoide),

– fibre,

– luteina

Principala intrebuintare a Castravetelui Amar ramane preventia şi tratarea diabetului, dar consumul de Castravete Amar este indicat si in:
– boli de ficat,

– pietre la rinichi,

– tulburari digestive,

– hipertensiune arteriala,

– psoriazis,

– protectie impotriva cancerului

Reteta suc de Castravete Amar

Ingrediente folosite

castravete amar 1 buc

mar verde 1 buc

ghimbir (1 bucatică de aproximativ 2 cm),

suc de lamaie (2 lingurite)

sare (1 lingurită).

Mod de preparare:
Se taie castravetele in două şi il curati de seminte, dupa care taie-l bucatele intr-un castron, freacă-l cu sare si lasă-l 10 minute pentru a se atenua din gustul amar.

Scoate bucatelele de castravete din sucul rezultat apoi le pui in blender inpreună cu ghimbirul si marul tăiat bucati si se mixeaza pana se face un piure. Adaugă un pic de apa in piureul obţinut, scurge toata zeama, adauga zeama de lamaie, un pic de apa rece si sucul este gata Acest suc proaspat de Castravete Amar obtinut trebuie consumat in fiecare dimineata, pe stomacul gol.

Contraindicaţii in folosirea Castravetelui Amar

Administrarea in acelasi timp a Castravetelui Amar si a medicamentelor pentru diabet poate duce la o scadere puternica a nivelului de zahar din sange, de aceea este recomandata consultarea unui  medic specialist diabetolog.

Folosirea Castravetelui Amar trebuie evitata în perioada sarcinii, cat si în perioada alaptarii, deoarece are capacitatea de a trece in laptele matern, producand probleme copilului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.